maanantai 16. helmikuuta 2015

Kotitekoinen ketsuppi


Säilöntäharrastukseni rajoittuu lähinnä marjojen pakastamiseen sekä sienten kuivatukseen tai suolaukseen. Olen vähän laiska keittelemään hilloja tai pikkelsejä, luulen, että suurena syynä laiskuuteeni on säilöntäastioiden desinfiointi, joka kuulostaa korvaani lähinnä ylimääräiseltä tiskaukselta, urheilulajilta, josta en erityisemmin pidä.

Kotitekoista ketsuppia olen kuitenkin hinkunut kokeilla jo pidempään. Näinä gourmet-burgereiden ja hodareiden aikoina jotenkin tuntuu, että se melkeinpä kuuluu asiaan. Ja kun omaan makuun mausteita saa olla aika reilusti enemmän kuin normiketsupissa, saa sellaista haluamanlaistaan soosia varmimmin, jos yrittää itse sen tehdä. Ja kotona olisi käyttöä vailla juuri sopiva pullokin ketsupille. Tarvitaanko niitä perusteita edes enempää? Olen lähes joulusta asti kantanut kotiin joka viikko pari kiloa tomaatteja ihan vain ketsuppia silmälläpitäen, mutta syystä tai toisesta tomaatit ovat aina päätyneet muuhun käyttöön ja olleet ketsuppihetkenä vähissä. Nyt pääsin kuitenkin vihdoin toimeen.

Perusohje on ilmeisesti alunperin hesarin ja minä nappasin sen Pastanjauhajilta, joiden keittiössä tätä on testattu jo vuosia sitten. Mausteita olen lisäillyt ja muokannut enemmän oman ketsuppivisioni suuntaan. Lopputuloksen suhteen komppaan reseptilähdettäni: kyllä, se tuntuu ja maistuu ihan oikealta ketsupilta!

Tomaattiketsuppi

1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
2 dl sokeria
2 dl viinietikkaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 pieni vihreä chili
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa
ripaus neilikkaa
muutama rouhaisu mustapippuria
muutama rouhaisu valkopippuria


2. Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Lohko tomaatit ja poista niistä kanta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi, kuori ja raasta inkivääri ja silppua chili. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.

2. Mittaa kattilaan viinietikka, sokeri ja siirappi ja kiehauta. Lisää joukkoon paloitellut kasvikset ja mausteet. Keittele seosta runsaan tunnin ajan eli kunnes kasvikset ovat täysin pehmenneet ja seos on hieman kiinteytynyt (minä pidin kattilaa keskilämmöllä ilman kantta).

3. Tomaattiseoksen alkaessa olla melkein valmista pese säilöntätölkit ja laita ne kylmään uuniin. Aseta uunin lämpötilaksi 100 astetta ja anna tölkkien olla uunissa 15 minuuttia sen jälkeen, kun uuni on lämmennyt. Soseuta tomaattiseos huolellisesti ja tölkitä vielä kuumana kuumennettuihin tölkkeihin. Jos seos ehtii soseutumisen aikana jäähtyä, kuumenna se vielä kattilassa uudestaan ennen tölkitystä.

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä idea! Meillä on ketsuppi niin vähässä käytössä, että yritän aina korvata sen jollain muulla kotitekoisella pikaversiona, mikä ei kuitenkaan ole ihan siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Tuo oli tosi vaivatontakin, vaikka aikaa menee tietysti hetki. Ohjeen määrillä valmista tavaraa tulee aika paljon, puolikkaasta satsistakin saa ihan hyvän pullollisen. Toisaalta alkuperäisreseptissä mainittiin, että säilyy kuukausia jos purkitus on tehty oikein, eli ehkä sen saa johonkin upotettua :)

      Poista