sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Falafelit ja kaksi dippiä


Kun on tällainen kitupiikki kuin minä, haluaa tehdä falafelitkin itse sen sijaan, että tilaisi ne lähimmästä känkkylästä ja maksaisi seitsemisen euroa pullista, jotka ovat nähneet parhaat päivänsä jo ennen kuljetusastiaan joutumista. Kuulostaa vaivalloiselta? No ei se oikeastaan ole, mutta ihan akuuttiin falafelinhimoon eivät kotitekoiset pullat sovi, koska kuivattuja kikherneitä pitää liottaa vähintään kahdeksan tuntia. Säilykekikherneitä en ole tässä yhteydessä vielä kokeillut, joten en osaa sanoa, miten ne toimisivat. Mutta sinänsä siis aika helppoa puuhaa, minusta ainoat tempukkaat vaiheet olivat paistaminen ja vanhan monitoimikoneeni uhkailu, jotta se suostuisi toimimaan.

Reseptinä käytin samaa kuin ennenkin, eli Tori Aveyn sivuilta aikanaan bongattua. Tällä kertaa tosin soveltelin hieman, koska tapani mukaan vilkaisin reseptissä annettuja raaka-aineita ja määriä vasta, kun olin puolessavälissä kikherneiden hienontamista ja tajusin, ettei koko keittämäni määrä mahdu millään monitoimikoneeseen. Loput kikherneet odottavat nyt jääkaapissa, jos vaikka viikonloppuna tekisin hummusta.

Sooloilustani huolimatta falafelini maistuivat juuri siltä, miltä niiden kuuluikin. Koostumuskin oli hyvä, mutta paistossa oli jälleen vähän ongelmia. Aiemmin olen kokeillut falafelien uppopaistamista, jolloin pullat hajosivat tosi herkästi öljyn lämpötilan päästessä yhtään heittelemään. Nyt paistoin pullia - tai oikeammin tällä kertaa pihvejä, koska arvelin niiden olevan helpompi kypsentää - useammalle aterialle kahden päivän aikana, joten pääsin testaamaan kahta eri paistoöljyä, kahta eri pannua, ja lämpötilan vaihtelua sekä pannun että falafelmassan osalta. Ja lopputulos? No eivät ne silti tahtoneet pysyä kasassa. Kokeneemmat falafelinpaistajat, vinkkejä otetaan vastaan! Käyttämässäni reseptissä neuvotaan jauhamaan massaa hienommaksi, jos pyörykät eivät pysy kasassa, mutta nyt annoin massan mennä niin hienoksi kuin mahdollista ilman, että rakenne olisi mössöä, eikä homma kuitenkaan oikein toiminut.

Mutta mutta, en halua pelottaa tällä ketään pois falafelinteosta - eivät ne hieman reunoiltaan hajonneet falafelit mitään fiaskoja olleet. Kuten sanottu, maku ja koostumus olivat oikein hyvät. Kaveriksi tein kaksi helppoa ja nopeaa dippiä, lämpimän tomaatti-korianterikastikkeen sekä hunajaisen tahinijugurtin. Niidenkin reseptit löydät alta.



Falafelpyörykät (tai -pihvit)

4 dl kuivattuja kikherneitä
1 ruukullinen sileälehtistä persiljaa
pieni nippu tuoretta korianteria silputtuna
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
1 tl cayennepippuria
1tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 rkl seesaminsiemeniä
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1,5 tl suolaa
1,5 rkl vehnäjauhoja
(1-2 rkl vettä sidosaineeksi, jos massa vaikuttaa liian kuivalta)
(1 muna sidosaineeksi, jos massa ei tahdo pysyä kasassa - minä en kuitenkaan laittanut, koska halusin pitää falafelini kasvisruokana)

kasviöljyä paistamiseen (minä olen käyttänyt rypsi-, rapsi- ja maapähkinäöljyjä tähän tarkoitukseen)

1. Huuhdo kikherneet ja laita ne runsaaseen veteen likoamaan pakkauksen ohjeen mukaan (yleensä liotusaika on n. 8 tuntia, minä pidin yön yli). Huuhtaise herneet vielä kertaalleen ja keitä niitä noin tunti, tai kunnes ne ovat kypsät (pakkauksesta löytynevät tuotekohtaiset keittoajat). Jäähdytä.

2. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja surauta karkeaksi tahnaksi. Seos saa olla hieman rakeista, mutta sen verran kiinteää, että pihvit tai pullat pysyvät muotoillessa kasassa. Anna massan vetäytyä jääkaapissa tunnin-parin ajan ennen paistoa.

3. Ota massa huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistoa ja muotoile siitä pyöryköitä tai pihvejä. Paista muutaman pullan satseissa runsaassa öljyssä korkealaitaisella pannulla kullanruskeaksi kaikilta puoliltaan. Kun öljy on sopivan lämpöistä, pullat paistuvat pari-kolme minuuttia per puoli, yhteensä 5-6 minuuttia per erä. Nosta valmiit pyörykät reikäkauhalla hetkeksi esim. talouspaperin päälle, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin.

Tomaatti-korianterikastike

1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa (400g)
1 pieni, vihreä chili
n. 2 tl sokeria (riippuu käyttämäsi tomaattimurskan makeudesta)
pari hyppysellistä suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
hyppysellinen juustokuminaa
1 ruukullinen tuoretta korianteria silputtuna
tilkka öljyä paistamiseen

1. Hienonna sipuli, chili ja valkosipuli ja kuullota niitä paksupohjaisessa kattilassa öljytilkassa hetki. Lisää tomaattimurska ja mausteet korianteria lukuunottamatta. Anna hautua pienellä lämmöllä kymmenisen minuuttia tai pidempään, jos oma aikasi riittää. Silppua korianteri mukaan hiukan ennen tarjoilua.

Tahinijugurtti

2 dl maustamatonta jugurttia (esim. turkkilainen jugurtti)
2 tl juoksevaa hunajaa
(tilkka kuumaa vettä)
2 tl tahinia
hyppysellinen suolaa
pieni kourallinen tuoreita mintunlehtiä

1. Silppua mintunlehdet. Sekoita hunaja ja kuuma vesi hunajan notkistamiseksi. Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

  1. Meillä tehdään nykyään aina falafelit itse, koska ne on vaan parhaimpia, mitä olen syönyt ;-) Opin Appelsiineja hunajaa blogin Jaelilta, että kikherneet liotetaan hyvin, mutta EI keitetä (näin Lähi-idässä valmistetaan ne oikeaoppiset falafelit) Uppoöljypaisto kypsentää paputaikinan, pullien rakenne on murean rapsakka ja koossa pysymisenkään kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa, vaikka en omista edes lämpömittaria. Suosittelen kokeilemaan. Itse liotan aina puoli kiloa/kilon kuivia papuja ja teen valmista taikinaa pakkaseen. Sieltä on helppo sitten falafelhimon iskiessä sulattaa taikina ja pyöräyttää pallerot.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anna vinkeistä! Seuraavan kerran kokeilen siis vain liottaa herneet ilman kypsentämistä. Minullahan nuo ovat aiemmin hajonneet myös uppopaistossa, mutta testaan sitäkin uudemman kerran, jos näin homma toimisikin.

    VastaaPoista
  3. Voi kauhistus,7 euroa ei ihan tuoreista falafeleista;kuulostaa kyllä hurjalta hinnalta kun täällä falafeliannoksen voi halvimmillaan saada vähän yli eurolla. Suomessa asuessa tein falafeleita joskus,täällä niitä saa joka kulmasta joten vain kerran pari olen itse tehnyt,ja postasinkin siitä.
    Minusta valmiiksi keitetyistä kikherneistä valmistetut falafelit eivät ole falafeleja,vaan enemmänkin kikhernepallosia/pihvejä ja rakennekin on ihan erilainen.

    VastaaPoista
  4. Mutta pääasiahan on se maku;D

    VastaaPoista
  5. Jael: sinäpä sen sanoit, aika ryöstöä tuo hinta! Minusta rakenne oli keitetyilläkin kikherneillä yllättävän lähellä sitä, mitä saa täkäläisistä paikoista (niistä paremmista, ei muhjupaikoista). Valitettavasti ihan autenttisia pullia en ole päässyt teille päin maistamaan, siellä varmasti vielä ihan eri asia :)

    VastaaPoista