keskiviikko 9. lokakuuta 2013

All-in-one uunibroileria marokkolaishengessä



Joskus on kiva tehdä ruokaa hankalimman kautta ja pitkän kaavan mukaan, mutta suurimman osan ajasta arvostan kyllä suuresti, jos puuha on mahdollisimman vaivatonta ja tiskiäkään ei tulisi ihan tolkuttomasti. Männäviikolla taiteilin itselleni marokkolaishenkistä - huom. henkistä, koska mausteiden kanssa mentiin ihan vaan sillä, mitä kotoa ja lähisiwasta löytyi - uunibroileria, jossa koko ateria valmistui samassa paketissa, nimittäin broiskun sisällä. Lintu sai täytteekseen kasvispitoisen couscousin, joka sai mukavasti osakseen paistomehuja ja makuja uunissa muhiessaan. Koostumuskaan ei mennyt liian puuroksi. Mukavaa oli, että broilerin sai tehtyä uunivalmiiksi jo etukäteen, ja itse valmistus oli sitten todella helppoa, kunhan otti linnun ajoissa huoneenlämpöön ja laittoi uuniin. Tiskiäkään ei tullut kuin broilerin valmistusastia, leikkuulauta sekä kattila, jossa esivalmistin couscousin.

Samalla tuli testattua Pajuniemen luomubroilerit pakastealtaasta, niitähän on jo melko pitkään näkynyt marketeissa mutta ovat jääneet itseltäni kokeilematta, pitkä ja lämmin kesä kun ei houkuttanut uuniruokien pariin. Pajuniemen luomukanat ovat mielestäni olleet ranskalaiskollegoihinsa verrattuna hieman sitkaita ja laihoja (vaikka toki niiden maku on ollut hyvä), mutta broileri oli mielestäni oikein kelpo, liha mureaa ja maukasta pakastuksesta huolimatta. Hintaa oli noin puolet enemmän kuin pakastamattomalla, vakuumissa myytävällä ei-luomubroilerilla. Jos jättää eettisen näkökulman huomioimatta hinnoittelussa, olisi joskus mielenkiintoista tehdä rinnakkain sekä luomu- että tavisbroilerit ja testata, millainen makuero niissä on.

Yksin syödessä broilerista riitti ruokaa neljäksi päiväksi, eli arvioisin kertasyömistä olevan neljälle hengelle. Jos lisukkeita haluaa tarjota myös linnun ulkopuolelta, raikas salaatti ja vaikka jugurtista ja harissasta sekoitettu dippi maistuisivat varmasti tämän kanssa!

Marokkolaishenkinen uunibroileri

1 kokonainen broileri (sulatettuna, jos käytät pakastebroileria)
suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl kanelia
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
2 rkl voita
loraus oliiviöljyä


täyte

2 dl couscousia (kuivana)
1/2 paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
nippu tuoreyrttejä, esim. sileälehtistä persiljaa, minttua tai korianteria

1/2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
oliiviöljyä


1. Aloita täytteestä. Pilko sipuli, valkosipuli, paprika, ja porkkana pieniksi kuutioiksi sekä hienonna yrtit. Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan (jos ohjetta ei ole, olen käyttänyt seuraavaa perusreseptiä 2 dl:lle couscousia: kiehauta 2 dl vettä ja mausta suolalla. Kun vesi kiehahtaa, nosta pois levyltä ja sekoita couscous mukaan. Anna vetäytyä hetki ja lisää muut tykötarpeet). Sekoita couscousin joukkoon reilu loraus oliiviöljyä sekä kasvikset. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori sekä sitruunamehu.

2. Huuhtaise broileri sisä- ja ulkopuolelta ja kuivaa talouspaperilla. Sekoita keskenään kuivat mausteet (mustapippuri, kaneli, juustokumina, paprika, suola) ja hiero ne broilerin nahkaan. Lusikoi couscoustäyte tiiviisti broilerin sisälle. Jos haluat, voit sen jälkeen sitoa broilerin jalat nätisti vatsan eteen, niin lopputulos näyttää siistimmältä. Lorauta broilerin niskaan vielä hieman oliiviöljyä ja lisää päälle muutama voilastu. Tässä kohtaa voit laittaa linnun maustumaan jääkaappiin tai suoraan uuniin, jos se ei ole aivan jääkaappikylmä (ja jos paistat linnun myöhemmin, ota se huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen paistoa). Paista 175-180 asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia, kunnes nahka on kauniin ruskea ja lihasnesteet kirkkaat. Anna vetäytyä folion alla 20 min ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti